Sådan betjenes en sakselift sikkert

Indholdsfortegnelse:

Sådan betjenes en sakselift sikkert
Sådan betjenes en sakselift sikkert

Video: Sådan betjenes en sakselift sikkert

Video: Sådan betjenes en sakselift sikkert
Video: THE AMAZING SPIDER-MAN 3: New Beginning - Trailer (2024) Andrew Garfield |TeaserPRO Concept Version 2024, Kan
Anonim

En sakselift er en kørbar maskine med en platform, der hæver og sænker. Det bruges typisk til vedligeholdelse og konstruktion, men kan også bruges på et lager for at nå hylder. Nogle filmhold vil også bruge sakselifte til at få en unik kameravinkel. For at betjene en sakselift skal du bruge den vandrette kontakt til at skifte mellem kørsel og hævning af platformen. Brug den lodrette kontakt til at ændre liftens hastighed. Brug joysticket til at styre den retning, du kører, eller flytte platformen. Tag altid de korrekte sikkerhedsforanstaltninger ved at bære en sikkerhedssele og vente på, at sakseliften når et fuldstændigt stop, før du indtaster en ny indgang.

Trin

Metode 1 af 4: Tænd og sluk for maskinen

Betjen en sakselift Trin 1
Betjen en sakselift Trin 1

Trin 1. Klatre ind i sakseliften gennem porten på sideskinnen

For at komme ind i sakseliften skal du kæde kæderne af eller åbne lågen på siden af platformen. Træd på sakseliftens bund, og klat under den øverste skinne for at komme ind i maskinen. Når du er inde i sakseliften, skal du enten lukke og låse lågen eller fastgøre kæderne igen på deres tilsvarende kroge for at sikre liften.

  • Nogle porte bruger en lås til at låse beskyttelsesskinnen på plads. Hvis du ikke kan åbne døren, skal du kigge efter en låsemekanisme, hvor døren møder maskinens stel og vende den op for at låse den op.
  • Betjen aldrig en sakselift uden at sikre lågen på sideskinnen.
Betjen en sakselift Trin 2
Betjen en sakselift Trin 2

Trin 2. Sæt nøglen i tændingen for at tænde liften

Sakselifte bruger en nøgle til at starte liften og slukke den. Tag din nøgle, og sæt den i tændingen ved siden af den store røde knap på kontrolpanelet. Drej nøglen til højre for at tænde liften. Betjeningspanelet er den lille kasse med joysticket inde i liften.

Tip:

De fleste operatører og udlejningsfirmaer efterlader nøglen i tændingen, når elevatoren ikke bruges. Hvis du ikke er sikker på, hvor nøglen er, skal du først kontrollere kontrolpanelet.

Betjen en sakselift Trin 3
Betjen en sakselift Trin 3

Trin 3. Brug den store røde knap til at stoppe maskinen når som helst

Hvis du nogensinde har brug for at slukke for strømmen til liften eller miste kontrollen over joysticket, skal du trykke på den store røde knap ved siden af tasten. Dette er nødstopknappen, og tryk på den afbryder straks strømmen til batteriet.

Hvis du skal genstarte maskinen efter brug af nødstopknappen, skal du blot trække knappen ud og bruge nøglen til at genstarte sakseliften

Metode 2 af 4: Bevægelse op og ned

Betjen en sakselift Trin 4
Betjen en sakselift Trin 4

Trin 1. Vip den vandrette kontakt til venstre for at tænde hydraulikken

Der er 2 kontakter på kontrolpanelet. Find den vandrette kontakt, der vender til venstre og højre. Indstil denne kontakt til venstre for at tænde det hydrauliske system og lade sakseløften bevæge sig op og ned. På nogle sakselifte er hver kontaktposition mærket. På disse elevatorer skal du dreje den vandrette kontakt til positionen "Platform" eller "Op/Ned".

Tip:

Den vandrette kontakt kan indstilles i neutral position ved at vende den til midten. Hvis du vender kontakten til højre, tænder du motoren for at flytte hjulene. Kontroller altid denne kontakt, før joysticket flyttes.

Betjen en sakselift Trin 5
Betjen en sakselift Trin 5

Trin 2. Brug den lodrette kontakt til at indstille liftens hastighed til "langsom

”Der er sjældent en god grund til at indstille den lodrette kontakt til den“hurtige”indstilling, som er op-positionen. For at sikre, at maskinen hæver og sænker langsomt og forbliver under din kontrol, skal du vende den lodrette kontakt til den laveste position. På nogle elevatorer vil denne kontaktposition blive mærket "langsom".

  • Du er mere tilbøjelig til at have en ulykke eller miste kontrollen over elevatoren, hvis den bevæger sig hurtigt.
  • Den hurtige indstilling er normalt forbeholdt lagermedarbejdere, der kun bruger en sakselift for at få adgang til højere hylder på et bestemt sted, hvor elevatoren ikke skal køres.
Betjen en sakselift Trin 6
Betjen en sakselift Trin 6

Trin 3. Skub joysticket fremad for at hæve sakseliften

Med kontakten i positionen længst til venstre, skub joysticket fremad for at hæve platformen. Hvis du vil stoppe med at flytte platformen, skal du flytte pinden til midten for at stoppe med at hæve platformen. Alternativt kan du slippe joysticket og lade det vende tilbage til neutral position.

  • Joysticks på sakselifte vil næsten altid vende tilbage til midten, så liften holder op med at bevæge sig, når du slipper joysticket.
  • Når du går op, skal du være opmærksom og se over og omkring dig for at sikre, at du ikke rammer noget, mens du bevæger dig op.
  • Sørg for, at ingen står i nærheden af elevatoren, mens du hæver den.
Betjen en sakselift Trin 7
Betjen en sakselift Trin 7

Trin 4. Træk joysticket tilbage for at sænke liften ned igen

For at sænke liften skal du blot trække pinden tilbage mod dig. Platformen vil fortsætte med at sænke sig, så længe du holder joysticket tilbage. For at stoppe med at bevæge sig ned, skal du enten skubbe joysticket til midterpositionen eller slippe håndtaget.

  • Inden du flytter et lift ned, skal du kigge over skinnerne for at sikre, at det er sikkert. Skinnerne folder sig om hinanden, når en sakselift sænkes, og en person kan komme til skade, hvis de rører liften, når den begynder at bevæge sig.
  • Når du bevæger dig ned, skal du kigge ned for at holde øje med folk, der går forbi. Sænk ikke en sakselift, hvis nogen er inden for 6,1 m fra liften.

Metode 3 af 4: Kørsel med sakseliften

Betjen en sakselift Trin 8
Betjen en sakselift Trin 8

Trin 1. Sænk sakseliften helt ned, før du kører den

Inden du kører nogen steder, skal du sænke liften så lavt som muligt. Din sakselift vil være mere tilbøjelig til at vælte, hvis du kører den, mens platformen er hævet. Kør aldrig liften, hvis platformen er hævet.

Afhængigt af hvor du bor, er det normalt en sikkerhedsovertrædelse at flytte en sakselift, hvis platformen er hævet

Betjen en sakselift Trin 9
Betjen en sakselift Trin 9

Trin 2. Indstil den vandrette kontakt helt til højre

For at afbryde den hydrauliske effekt og skifte liften til kørselstilstand, skal du identificere den vandrette kontakt på dit betjeningspanel. Vip denne kontakt helt til højre. Hvis betjeningselementerne er mærket, er denne position normalt mærket "drev".

Du kan ikke hæve eller sænke platformen, mens liften er i kørselstilstand, så sænk altid platformen, før du bruger denne kontakt

Betjen en sakselift Trin 10
Betjen en sakselift Trin 10

Trin 3. Sæt den lodrette kontakt i “langsom” position for at forblive sikker

Når du kører liften, styres elevatorens hastighed af den lodrette kontakt. Vip denne kontakt helt til den laveste position for at sikre, at du bevarer kontrollen over liften, mens du kører den.

Den "hurtige" position bruges normalt til at navigere i rækker i et lager, hvor liften ikke behøver at gå til venstre eller højre

Betjen en sakselift Trin 11
Betjen en sakselift Trin 11

Trin 4. Skub joysticket fremad eller bagud for at køre liften

Med den vandrette kontakt vendt helt til højre, skub joysticket fremad for at køre fremad. Hvis du vil gå baglæns, skal du trække joysticket bagud. Vent altid på, at liften standser fuldstændigt, før du skifter mellem frem og tilbage.

Tip:

Nyere sakselift joysticks er kalibreret til at være følsomme over for, hvor hårdt du skubber eller trækker det, når pinden er i kørselstilstand. Hvis du næsten ikke bevæger pinden, vil du flytte et par centimeter ad gangen. Hvis du skubber pinden helt i begge retninger, bevæger du dig så hurtigt som din hastighedsindstilling tillader det.

Betjen en sakselift Trin 12
Betjen en sakselift Trin 12

Trin 5. Brug vippeknappen øverst på joysticket til at flytte til venstre eller højre

Hvis du vil ændre retninger, skal du trykke på vippekontakten oven på joysticket med din tommelfinger. Hvis du vil dreje til venstre, skal du trykke på venstre side af kontakten ned. Hvis du vil dreje til højre, skal du trykke på højre side af kontakten ned. Hold kontakten på plads for at fortsætte med at rotere liften, mens du kører.

Sakselifte kan ikke dreje i skarpe vinkler; det tager normalt flere kontrolindgange for at vende liften rundt om skarpe hjørner

Betjen en sakselift Trin 13
Betjen en sakselift Trin 13

Trin 6. Bevæg dig langsomt og tag pauser mellem bevægelser for at være sikker

Sakselifte kan være lidt besværlige at køre, især hvis du ikke er vant til at bruge dem. For at forblive sikker, mens du kører en sakselift, skal du kun bruge en kontrolindgang ad gangen og omhyggeligt overvåge liftens hastighed og retning, mens den bevæger sig. Slip joysticket mellem indgangene, så sakseliften stopper med at bevæge sig, før du skifter retning. Ændre aldrig retninger uden først at lade elevatoren stoppe helt.

  • Mens du kører liften, skal du altid se på jorden, hvor du kører liften, for at passe på forhindringer eller ændringer i gulvets tekstur. Hvis du er udenfor, skal du slå op hver 2-3 sekunder for at sikre, at du ikke risikerer at løbe ind i en kraftledning eller et træ.
  • Hvis du bevæger joysticket frem og tilbage, mens du samtidig skifter retning, kan du slå sakseliften om eller falde af platformen. Derudover kan du løbe ind i en forhindring eller et hul, hvis du bevæger dig for hurtigt, hvilket kan forstyrre liften eller slå dig af.

Metode 4 af 4: Tager de korrekte sikkerhedsforanstaltninger

Betjen en sakselift Trin 14
Betjen en sakselift Trin 14

Trin 1. Brug en sikkerhedssele, og slut den til remmen på platformen

Få en sikkerhedssele fra en byggeforsyningsbutik eller en sakseliftproducent. Sæt selen på og klip den i midten og på siderne for at sikre den. Træk i stropperne på hver side for at stramme den til din ramme. På gulvet på platformen skal du kigge efter en tilbagetrækkelig længde af nylon med en krog på enden. Fastgør denne krog til din sikkerhedssele for at være sikker, hvis du falder.

Nylonremmen forlænger 1,8 m før låsning, så du har masser af plads til at bevæge dig rundt på platformen

Betjen en sakselift Trin 15
Betjen en sakselift Trin 15

Trin 2. Overvåg batteriet eller brændstofmåleren for at sikre, at du ikke sidder fast

Der er en måler ved siden af kontakterne på dit kontrolpanel, der måler, hvor meget brændstof eller elektricitet der er tilbage. Overvåg denne måler omhyggeligt, mens du betjener din lift for at sikre, at du ikke løber tør for brændstof eller elektricitet, mens du rejser dig i luften.

  • Hvis du ikke løber tør for energi, mens platformen er hævet, skal du bruge en anden til at oplade batteriet eller fylde tanken for dig, før du kan komme ned igen.
  • Langt de fleste sakselifte er elektriske.
Betjen en sakselift Trin 16
Betjen en sakselift Trin 16

Trin 3. Betjen sakseliften på faste, flade overflader

Brug aldrig en sakselift på græs, grus eller ustabil jord. Sakselifte har en tendens til at blive ret ustabile, hvis de er på en ujævn overflade, hvilket er en alvorlig sikkerhedsrisiko. Brug kun en sakselift på asfalt-, beton- eller hårdttræsoverflader.

Tip:

Det er normalt ulovligt at betjene en sakselift på en ujævn overflade.

Betjen en sakselift Trin 17
Betjen en sakselift Trin 17

Trin 4. Undersøg sakseliften, før du bruger den, for at kontrollere for slid

Inden du bruger en sakselift, skal du altid gå rundt på ydersiden af maskinen. Undersøg hvert hjul for at se efter punkteringer eller rifter. Kontroller hvert dæk for at sikre, at dine hjul er korrekt oppumpet. Kontroller skinnerne, der løfter platformen, for revner eller forhindringer for at sikre, at maskinen er sikker at betjene.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en sakselift er sikker at bruge, skal du få en certificeret mekaniker til at inspicere maskinen, inden du bruger den

Betjen en sakselift Trin 18
Betjen en sakselift Trin 18

Trin 5. Bliv certificeret som en sakseliftoperatør, hvis du virkelig vil være sikker

Hvis du betjener en sakselift til din arbejdsgiver, er de lovmæssigt forpligtet til at oplære dig i, hvordan du bruger sakseliften. Hvis du lejer en sakselift, kan du overveje at tage en sikkerhedsklasse i dit område for at opnå en operatørcertificering. Selvom denne certificering normalt ikke er påkrævet for at bruge en sakselift, er det en god måde at sikre, at du ikke begår en alvorlig fejl, når du bruger maskinen.

  • Operatørcertificeringer til sakselifte tager normalt mindre end en uge at tjene.
  • I nogle stater og lande er du forpligtet til at tage en klasse om sakselifte, før du får lov til at betjene en. Disse sikkerhedscertificeringer er dog valgfri alle andre steder.
  • Selvom det ændrer sig afhængigt af hvor du bor, betragtes sakselifte normalt som en slags stillads. At stå på stillads kræver typisk ikke en certificering.

Tips

Hvis du bruger en sakselift til at hæve materialer eller teste hydraulikken, skal du bruge det sekundære kontrolpanel i bunden af liften. Dette panel er normalt låst bag et dæksel på en af maskinens længere sider

Advarsler

  • Sakselifte skal inspiceres hvert år af en certificeret mekaniker. Hvis du lejer en sakselift, skal du bede om inspektionsjournalen, inden du afleverer penge for at sikre, at maskinen fungerer korrekt.
  • Løft aldrig en sakselift, hvis det blæser. Vinden kan let vælte et hævet sakselift.
  • Overbelast aldrig platformen med tunge materialer. Vægtbegrænsningerne for en sakselift kan slås op online eller findes på sikkerhedsmærkaten, som normalt findes på betjeningspanelet.

Anbefalede: